Переваги сучасного кухонного посуду

Estimated read time 1 min read

Кухонний посуд покликаний зробити процес приготування та споживання їжі легким і приємним. Не маючи під рукою необхідного начиння, жоден кухар не зможе приготувати смачну та корисну страву. Весь його кулінарний досвід і знання залишаться марними без, таких банальних, на перший погляд, каструль та сковорідок. В нашій сьогоднішній статті ми познайомимо вас із сучасним кухонним посудом, розповімо про його особливості та призначення.

кухонний посуд
Сучасний кухонний посуд 1

Який буває посуд

Поняття посуду – дуже об’ємне. Воно охоплює предмети, які використовуються для готування та зберігання їжі, а також для подачі й вживання кулінарних страв. Зважаючи на це, весь посуд прийнято поділяти на кухонний, столовий, універсальний та допоміжний.

Для створення різних гастрономічних страв та проведення основних процесів куховарства використовують кухонний посуд. Характерним представником цього класу посуду стануть: великі та маленькі каструлі, зручні сотейники, важкі гусятниці, сковорідки різного призначення, надійні чайники тощо.

Щоб красиво подати оригінальну страву, а також отримати від її споживання максимальну насолоду знадобиться столовий посуд. Серед його елементів особливе місце займають найрізноманітніші чашки, кухлі, глечики й графини, тарілки різного діаметра і глибини, столові, чайні, кавові та десертні сервізи, зручні салатники, оригінальні цукерниці й усіляке кухонне начиння.

Зберігати готові страви або їх складові найзручніше у спеціальних пластикових, скляних та металевих контейнерах, лотках і ємностях, які відносяться до універсального посуду.

Крім того існує посуд, без якого, на перший погляд, можна обійтися. Втім, присутність на кухні наборів для спецій, підставок для серветок та інших предметів, що відносяться до допоміжного посуду, робить світ посуду довершеним та повноцінним.

кольоровий посуд
Сучасний кухонний посуд 2

З чого складається кухонний посуд

Серед існуючого посуду неможливо визначити, який з нього являється пріоритетним. На кожний різновид посуду покладаються свої важливі функції, а відсутність хоча б одного – звужує формат куховарства. Проте, головним об’єктом цієї статті є кухонний посуд, про який ми поговоримо ґрунтовніше.

До кухонного посуду прийнято відносити речі, які беруть безпосередню участь в приготуванні їжі. Цілком логічно зарахувати до них набори каструль та сковорідок, казани, горщики та гусятниці, а також різноманітні ковші, сотейники, форми, чайники та інше. Розглянемо призначення та особливості кожної з них.

Найчастіше основні кулінарні страви готуються та зберігаються в каструлях. Вони бувають різного розміру та об’єму, мають бокові ручки та кришку. Виробляються зазвичай з алюмінію чи нержавіючої сталі, можуть бути покриті шаром емалі та мати багатошарове антипригарне дно.

На другому місці за частотою використання для куховарства йдуть сковорідки. Їх можна використовувати для приготування різних страв – смажених, печених або тушкованих. Переважна більшість сковорідок мають круглу форму та довгасту ручку. У порівнянні з каструлями у них товстіше дно, що дозволяє йому рівномірно розігріватися та довго тримати тепло. Сьогодні дедалі частіше виготовляють сковорідки, покриті шаром спеціального антипригарного матеріалу.

Різновидом каструль значної ваги, які мають товсті стінки та дно, являються казани. Їх використовують для приготування їжі на відкритому вогні, особливо страв східної кухні.

Для запікання використовують спеціальні жаротривкі горщики. Вони виготовляються з кераміки, яка не боїться високих температур, чудово зберігають смак та аромат, приготованої в них їжі.

як вибирати кухонний посуд
Сучасний кухонний посуд 3

Великі каструлі для приготування птиці називають гусятницями. Найчастіше їх виготовляють з чавуну, але існують моделі, зроблені з кераміки чи скла. Вони мають витягнуту форму, зручну для розташування в них цілої тушки великої домашньої птиці.

Також на кухні широке застосування отримали сотейники. Вони займають в лінійці кухонного посуду проміжне місце між каструлями та сковорідками. Сотейники характеризуються невисокими товстими стінками, потовщеним дном та одною боковою ручкою. Застосовують їх для приготування малих порцій їжі, а також соусів та рагу.

 

You May Also Like

More From Author