З яких матеріалів виготовляють сучасні сковорідки

Estimated read time 1 min read

Сьогодні сковорідки виготовляють із багатьох матеріалів. Виробники посуду завжди в пошуку, прагнучи зробити його якіснішим та зручнішим. Стосується це і сковорідок, важливість яких на кухні складно переоцінити. Призначені вони для виконання широкого спектра задач з приготування їжі. Їх роблять зі сталі, чавуну, міді, алюмінію, титану та каменю. Втім, основними матеріалами, з яких виготовляють переважну кількість сучасних сковорідок, вже досить тривалий час залишаються чавун, алюміній та нержавіюча сталь.

 

сучасні сковорідки
З яких матеріалів виготовляють сучасні сковорідки 1

Чавунні сковорідки

Чавунні сковорідки з’явилися на кухні одними з перших. І ось вже впродовж сторіч допомагають господиням створювати смачні та поживні страви. Вважається, що чавунні сковорідки практично позбавлені недоліків. Частково з цим можна погодитись. Втім, очевидних переваг у такого різновиду кухонного посуду доволі багато. Тож поговоримо детальніше про них.

💡 Сковорідки та інший посуд, виготовлений з чавуну, відрізняється надійністю – він важкий, невибагливий у догляді та використанні, а також слугує дуже довго. В чавунних сковорідках можна готувати найрізноманітніші страви, які виходять напрочуд смачними завдяки особливостям цього матеріалу. Крім цього, чавун володіє природними антипригарними властивостями, які з часом стають все кращими.

Незважаючи на універсальність чавунних сковорідок, найчастіше їх використовують для смаження м’яса, риби та картоплі, які виходять в них напрочуд ароматними та апетитними. Готуючи їжу в такій пательні можна не перейматися небезпекою пошкодження її поверхні, адже чавун є стійким до механічного впливу і не потребує використання спеціальних дерев’яних або силіконових лопаток. До того ж чавун володіє чудовою теплопровідністю, що дозволяє сковороді швидко та рівномірно розігріватися, а потім ще довго зберігати тепло.

Для миття чавунних сковорідок не потрібно використовувати абразивні засоби, які можуть зняти утворений жировий шар на поверхні, що призведе до погіршення їх антипригарних властивостей. Після миття сковорідку необхідно витерти насухо та бажано змастити шматочком сала. Зберігати сковорідки з чавуну краще в місцях з невисокою вологістю, таких як духовки.

При правильній експлуатації чавунна сковорода служитиме вам вірою та правдою практично необмежений час.

види сковорідок
З яких матеріалів виготовляють сучасні сковорідки 2

Алюмінієві сковорідки

Одним з найпоширеніших різновидів сковорідок є алюмінієві. Вони набули популярності завдяки своїй міцності, надійності, хорошій теплопровідності та невисокій вартості. Посуд, виготовлений з алюмінію, відрізняється різноманітністю форм та своїм призначенням, що весь час підвищує на нього попит.

В процесі експлуатації на поверхні алюмінієвої сковорідки утворюється тонкий шар оксидної плівки, яка захищає її від пошкодження, подовжує термін служби та позитивно впливає на збереження смакових якостей приготовленої їжі.

💡 В порівнянні з чавунними, алюмінієві сковорідки є значно легшими, що робить їх зручнішими в експлуатації. Разом з тим, вони менш стійкі до механічного впливу і потребують використання інструментарію, виконаного з пластику, деревини або силікону.

На алюмінієвій сковорідці можна приготувати будь-яку улюблену страву. Втім, слід пам’ятати, що алюмінієва поверхня не любить контакту з кислотними та лужними матеріалами. Тож уникайте приготування на алюмінієвих сковорідках продуктів, які можуть містити значну їх кількість.

Мити алюмінієвий посуд необхідно гелевими засобами за допомогою м’якої губки. Якщо на поверхні сковороди залишились сліди пригорання продуктів, не потрібно намагатися видалити їх силою, достатньо залити поверхню водою і дати певний час на відкисання.

матеріали для сковорідок
З яких матеріалів виготовляють сучасні сковорідки 3

Сковорідки з нержавіючої сталі

Популярним матеріалом для виготовлення сковорідок є нержавіюча сталь. Головною її перевагою являється стійкість до корозійних процесів. Такі сковорідки дуже практичні, вони володіють достатньою теплопровідністю і надійні в експлуатації.

💡 Посуд, виготовлений з нержавіючої сталі, не деформується і не тріскається. Виглядає завжди дуже презентабельно, що робить його справжньою окрасою кожної кухні.

Сковорідки з нержавіючої сталі дозволяється використовувати на будь-яких варильних поверхнях. В них можна приготувати безліч улюблених страв, від овочевого рагу до узбецького плову.

Поверхні з нержавіючої сталі легко миються з використанням звичайних засобів та води. Інколи на них з’являються плями та розводи. В такому разі потрібно прибрати їх за допомогою розчину лимонної кислоти чи оцту.

 

You May Also Like

More From Author